شابک یا ISBN

شابک یا ISBN چیست و چگونه اخذ می‌شود؟

شابک یا ISBN کدی است که معمولاً به هر کتاب اختصاص می‌یابد. در فرایند چاپ کتاب معمولاً اولین گام اختصاص شابک به کتاب است که توسط ناشر صورت می‌گیرد. پس از اخذ شابک است که می‌توان کتاب را برای اخذ مجوز به کتابخانه ملی یا وزارت ارشاد ارسال کرد. در این مقاله شما را با شابک و نحوه اخذ آن آشنا خواهیم کرد. با موسسه چاپ کتاب اندیشه همراه باشید.

شابک چیست؟

شابک یا شماره استاندارد بین‌المللی کتاب که در زبان انگلیسی International Standard Book Number یا به اختصار ISBN خوانده می‌شود یک کد ۱۰ یا ۱۳ رقمی است که به هر کتاب اختصاص می‌یابد. سازمان بین المللی استاندارد سازی که به ایزو مشهور است در سال ۱۹۷۰ شابک را به عنوان استاندارد ایزو ۲۱۰۸ به رسمیت شناخت. ISBN در آن زمان ۱۰ رقمی بود و این تعداد ارقام تا سال ۲۰۰۶ پابرجا بود. در سال ۲۰۰۷ به منظور افزایش تعداد کتاب‌هایی که باید شابک اخذ کنند، شابک ۱۳ رقمی شد.

شابک‌های ۱۳ رقمی از ۵ بخش و شابک‌های ۱۰ رقمی از چهار بخش تشکیل می‌شود. بخش اول یک کد سه رقمی، بخش دوم کدی برای اشاره به منطقه زبانی یا کشور، بخش سوم کد مختص هر ناشر، بخش چهارم نشان دهنده ویراست کتاب و بخش پنجم عددی با نام عدد کنترل است که به منظور بررسی صحت کد شماره استاندارد بین‌المللی کتاب یا ISBN به کار می‌رود.

نحوه اخذ ISBN

شماره استاندارد بین‌المللی کتاب یا ISBN در ایران توسط خانه کتاب تعیین و به هر ناشر اختصاص می‌یابد. بنابراین مولفین و مترجمین برای اخذ شابک باید به انتشارات مربوطه مراجعه نمایند. قابل ذکر است که برخی از ناشرین برای اخذ شماره استاندارد بین‌المللی کتاب یا ISBN وجهی دریافت می‌کنند و برخی از آن‌ها این کار را به رایگان انجام می‌دهند. موسسه چاپ کتاب اندیشه مفتخر است که با دارا بودن چهار انتشارات زیرمجموعه خود، تمامی مراحل مربوط به اخذ مجوزهای کتاب و به خصوص اخذ ISBN را به صورت رایگان به مولفین و مترجمین گرامی انجام می‌دهد.

نکات تکمیلی در رابطه با شابک

در اینجا به برخی از نکات تکمیلی و همچنین اطلاعات جالب در خصوص شماره استاندارد بین‌المللی کتاب اشاره خواهد شد. با موسسه چاپ کتاب اندیشه همراه باشید تا درباره شابک اطلاعات بیشتر کسب نمایید:

– شابک یا ISBN با با چاپ مجدد یا با تغییر قیمت کتاب در چاپ جدید تغییر نمی‌کند. 

– با تغییر عنوان کتاب باید شابک جدیدی اخذ شود.

– اگر شابکی قبلاً استفاده شده است، امکان استفاده مجدد از آن به هیچ عنوان وجود ندارد.

– در کتاب‌های چند جلدی یک ISBN برای کل جلدها و یک شابک برای هر جلد اخذ می‌شود.

– کتاب‌هایی که در چند قطع مختلف چاپ می‌شوند باید برای هر قطع یک ISBN اخذ نمایند.

– درج شابک به معنی حفظ حق مولف یا کپی رایت نیست.

نویسندگان و مترجمین گرامی می‌توانند به منظور انجام خدمات مربوط به چاپ کتاب خود با موسسه چاپ کتاب اندیشه تماس بگیرند. این موسسه تمامی خدمات مربوط به چاپ کتاب را با بالاترین دقت و کیفیت و همچنین در کمترین زمان برای شما انجام خواهد داد. تنها کافی است فایل اولیه کتاب خود را به ما تحویل دهید و در بازه زمانی مورد نظر کتاب آماده خود را با تمامی مجوزها و با بالاترین کیفیت چاپ از ما تحویل بگیرید. برای مشاوره رایگان در مورد تمامی مراحل چاپ کتاب با همکاران ما در تماس باشید. همچنین شما می‌توانید از خدمات آنلاین ما از جمله بخش محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب به صورت رایگان استفاده نمایید.

8 پاسخ
  1. رضا
    رضا گفته:

    با سلام
    با توجه به اینکه فرمودید درج شابک به منزله کپی رایت نیست، می خواستم بپرسم چه اقدامی برای نویسنده، حمایت از حقوق تألیف را شامل می شود؟
    و من با توجه به اینکه قصد نشر کتاب در یک کشور خارجی را دارم، میخواهم بدانم اطلاعات نویسنده به صورت قانونی چگونه ثبت می شود و آیا شماره پاسپورت نویسنده جایی درج می شود و این درج حمایت قانونی به همراه خواهد داشت یا خیر.
    با تشکر

    پاسخ
  2. jan
    jan گفته:

    آیا شما شابک کتاب می گیرید؟ من کتابی برای چاپ دارم و نمیدونم بتونید برای من چاپ کنید یا نه. فقط شابک بگیرید میشه چاپ کرد؟ کتاب رمان علمی تخیلی هست و به نظرم کتاب خوبی هست. چندین سال روش فکر کردم و داستانشو ساختم. به انگلیسی هم میشه ترجمه کرد و منتشر کرد.

    پاسخ
    • مدیر سایت
      مدیر سایت گفته:

      سلام دوست عزیز. برای چاپ کتاب باید مراحلی طی گردد. البته دقت کنید که منظور از این کار پیچیده کردن فرایند نیست. ۹۰ درصد این فرایند توسط ناشر انجام می شود و شما نیاز نیست کاری انجام دهید. در مرحله اول باید کتاب یا بخشی از آن را به انتشارات ارائه کنید تا بررسی گردد و اگر با سیاست های ناشر همخوانی داشت و محتوای کتاب نیز مورد تایید بود فرایند چاپ آغاز گردد. در ابتدا کتاب صفحه آرایی، ویراستاری و طراحی جلد می شود. سپس شابک کتاب اخذ شده و برای اخذ مجوز ارشاد و فیپا اقدام می شود. پس از دریافت تمامی این مجوزها، کتاب برای چاپ ارسال می گردد.

      پاسخ
  3. رحیم
    رحیم گفته:

    آیا این درسته که شابک هیچ ارزشی نداره و خود ناشر اون رو صادر میکنه؟
    من برای یک روزمه کاری میخواستم کتابم شابک بگیره و یک نسخه اولیه از کتابم رو ببرم برای مصاحبه که گفتند ارزشی نداره. با توجه به اینکه کتابم تازه ثبت شده و ممکنه اصلاحیه بخوره و طول بکشه چه کاری میتونم بکنم؟

    پاسخ
    • مدیر سایت
      مدیر سایت گفته:

      با سلام خدمت شما دوست عزیز
      اول اینکه شابک رو ناشر نمیده و خانه کتاب میده. ناشر درخواست رو اونجا ثبت میکنه و یک شابک از طرف خانه کتاب به کتاب اختصاص داده میشه. دوم اینکه اگر ناشر تعداد زیادی شابک اختصاص بده بدون اینکه کتاب ها رو بعداً چاپ کنه، امتیاز منفی در کارنامه اش حساب میشه و به همین دلیل هیچ ناشری بدون دلیل برای دریافت شابک برای یک کتاب اقدام نمیکنه. در نهایت اینکه اگر شما شابک بگیرید و یک نامه هم از خود ناشر تهیه کنید و همچنین عکسی از ثبت کتاب در پنل ارشاد ارائه بدید به احتمال زیاد برای شما مفید خواهد بود. در هر صورت اعتبار ناشر در این امر بسیار تاثیر گذار هست.

      پاسخ
  4. teymur
    teymur گفته:

    سلام خدمت شما. بله با تغییر انتشارات تمامی مجوزها باید اخذ شود. با این حال باید دقت کنید که شما در این فرایند نقشی نخواهید داشت و تمامی این مراحل توسط انتشارات جدید و در کمترین زمان قابل انجام است.

    پاسخ
  5. مدیر سایت
    مدیر سایت گفته:

    با سلام خدمت شما
    بله باید شابک جدیدی اخذ شود. به صورت کلی با تغییر ناشر تمامی مجوزها مجدداً گرفته می شود. شابک توسط خانه کتاب و به صورت فوری به کتاب اختصاص داده می شود و از این نظر مشکلی در روند چاپ کتاب ایجاد نمی شود.

    پاسخ

تعقیب

  1. رضایی گفت:

    سلام خدمت شما
    من قبلاً کتابی را با یک انتشارات دیگر چاپ کرده ام. حالا اگر بخواهم با انتشارات شما چاپ کنم آیا باید شابک جدید و مجوزهای جدید اخذ بشه یا خیر؟

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *